Yararlı Linkler

TV Kanalı

SAT-7 TÜRK, yayın yaptığı bölgelerde yaşayan Hristiyan nüfusun inançları hakkında bilgilendirilmesi, ortak bir dil ve anlayışla kendilerini ifade edebilmesi hedefiyle faaliyet yürütür.

Kutsal Kitap ve Hristiyanlık ile ilgili basılı tüm yayınları Kitab-ı Mukaddes Şirketi’nden temin edebilirsiniz.

Türkiye’deki en büyük Hristiyanlık bilgi platformu. Hristiyanlık hakkında sorularınız varsa veya ücretsiz İncil isterseniz bu web siteyi inceleyebilirsiniz.

 

Shema Media Group ve Kanal Hayat ortaklığında yürütülen Hristiyan gençlik Youtube kanalıdır.

 

Radio Shema’nın diğer bir misyonu ise renkliliğin, çok sesliliğin, farklı inanç ve düşüncelerin savunucusu olmaktır. Her yaş gurubundan, her kesimden insanın dinlemekten zevk aldığı Radio Shema, sizin yaşamınızda da bir fark yaratacaktır.

 

Ücretsiz Sesli Kitapların ve Podcastlerin yer aldığı harika bir telefon uygulaması. Tamamen ücretsiz olan bu uygulamayı hemen indirip sesli kitapları dinlemeye başlayabilirsiniz.

 

RadyoMaranata.com bir internet radyosudur. Hristiyan inancına mensup dinleyicilerin yanı sıra Hristiyan inancını merak edenlerin de zevkle takip edeceği zengin bir dinleyici kitlesine hitap eder.

 

Kutsal Kitap (Tevrat, Zebur ve İncil) bölümlerinin tamamını ücretsiz okuyabilirsiniz. Eğer Kutsal Kitap’da belirli bir bölüm veya ayet üzerine çalışma yapıyorsanız okuduğunuz bölümlerin çevirilerini Türkçe, İngilizce, İbranice, Grekçe ve Latince dillerindeki çeviriler ile karşılaştırabilirsiniz.

 

Kanal Hayat Televizyonu 15 Mart 2007 tarihinde yayın hayatına başlamış olup, dinsel içerikli (Hristiyan) bir kanaldır.

 

Hardal Tanesi Pastör Vahan İSAOĞLU sunumu ile, hikayeler anlatan, şarkılar çalan, biraz felsefe biraz bilim biraz sanat biraz her şey ama aslında Tanrı’dan bahseden bir youtube kanalı!

www.www.uyanisgencligi.com

Anasayfa » Büyük Kutsal Kitap Parçalarını Ezberlemek İçin On Neden

Büyük Kutsal Kitap Parçalarını Ezberlemek İçin On Neden

105 kez okundu.

Kutsal Kitap’ın büyük parçalarını, hatta kitaplarını bile ezberlemeniz mümkün. Eğer bir beyin travması, felci veya engeli olan az sayıdaki insandan biri değilseniz, bunu gerçekten yapabilirsiniz. Üstelik yapmalısınız da. Ama neden?

1. Çünkü kötü bir hafızanız var.

Ezberleyemediğinizi çünkü kötü bir hafızanız olduğunu söylemeyin. Tam da bu sebeple ezberlemeniz gerekiyor. Benim de kötü bir hafızam var. Cidden hafızamın ortalamanın altında olduğunu düşünüyorum. Tanıdığım ve düzenli olarak görüştüğüm insanların adlarını unutuyorum! Kusurlu, yetersiz beynimi önemli şeyleri uzun süreli belleğime atması için zorlamak zorunda kalıyorum. Bu ancak her gün belirli bir süreliğine tekrar (ezber) yapmamla mümkün oluyor. Basit bir sisteminiz ve ortaya koyduğunuz birazcık emek oldukça, neleri ezberleyebileceğinize şaşarsınız. Beş Yeni Antlaşma kitabını ezberledim ve şu anda altıncısı üzerinde çalışıyorum. Bunun sebebiyse kötü bir hafızamın olması.

2. Çünkü zihninizi beslemeniz gerekiyor.

Filipililer 4:8 bize gerçek, saygıdeğer, doğru, pak, sevimli, hayranlık uyandıran, erdemli ve övülmeye değer ne varsa, onu düşünmemizi söylemektedir. Ancak bu şeyleri hatırlayamıyorsak, nasıl düşünebiliriz ki? Genel Kutsal Kitap kavramları pek fayda etmez. Yalnızken ve şevk kaybı, korku, şehvet veya korkuya mücadele ediyorken hafızalarımızda çağırabileceğimiz bazı “çok büyük ve değerli vaatlere” ihtiyacımız var (2. Petrus 1:4).

3. Çünkü Kutsal Kitap sizin için fazla ulaşılabilir bir durumdadır.

Bir şeye bolca sahip olmanın o şeyi ihmal etmemizle sonuçlanabilmesi ilginçtir. Eğer Kutsal Kitap her zaman masalarımızda, tabletlerimizde, telefonlarımızda ve bilgisayarlarımızdaysa, onu açabilir, bölümleri okuyabilir veya ihtiyacımız olduğunda bazı anahtar kelimeleri aratabiliriz ancak bu sırada hiçbir şekilde onu içselleştirme gereği duymayabiliriz. Ezberlemek bu yanılgıyla savaşmanın bir yoludur.

4. Çünkü internetiniz var.

Maalesef, internet bize okumamayı öğretiyor. Bilgi tarayıcıları oluyoruz. Hızlıca göz gezdiriyor ama pek bir şey çıkarıp sindiremiyoruz. Daha derin, üzerine düşünmeyi gerektiren okumalar karşısında sabrımızı kaybediyoruz. Kutsal Yazılar’ın uzun parçalarını ezberlemek, bizi anlam ve uygulama üzerine de derin düşünmeye zorlar.

5. Çünkü Kutsal Kitap’ı düşündüğünüz kadar iyi bilmiyorsunuz.

Bir süredir tanıdığınız bir arkadaşınızla konuşurken aslında onun hakkında bilmediğiniz yönler olduğunu hiç fark ettiğiniz ve aniden onları daha iyi anlayıp kendinizi onlara daha yakın hissettiğiniz oldu mu? Kutsal Kitap içerisindeki uzun kısımları veya hatta kitapları ezberlemek de sizde aynı şeyi doğuracaktır. Kutsal Kitap’taki iyi dostlarınızın sahici sırdaşlar ve danışmanlar olduklarını görürsünüz.

6. Çünkü Tanrı Sözü sizin için daha değerli hâle gelecektir.

En çok neye yatırım yapıyorsak, bizim için en büyük öneme de o şey sahip olur. Eğer Kutsal Kitap’ta asgari ölçüde zaman geçiriyorsak, sizin için değerli olmasını beklemeyin. Ancak eğer Mesih’in Sözü içinizde tüm zenginliğiyle yaşasın diye, artan ölçüde yüzlerce saatinizi Tanrı Sözü’nün büyük parçalarını yüreğinize saklamak için harcıyorsanız, bu Söz yaşamınızın değerli bir parçası olacaktır (Mezmurlar 119:11; Koloseliler 3:16; Yasa’nın Tekrarı 32:47).

7. Çünkü Tanrı’nın yüceliğini daha çok göreceksinizdir.

Bir kişiyle ilgili sadece yaptıklarına bakarak az şey bilebiliriz. Söylediklerine bakaraksa, onları iyi bir şekilde tanıyabiliriz. Dağlar ve mikroplar, galaksiler ve keçiler, her biri Tanrı hakkında harika şeyler söylemektedirler. Ancak Tanrı’yı gerçekten tanımak, O’na dair en yüce şeyleri gerçekten görmek ve bunların karşısında huşu duymak için, O’nun kendi hakkında söylediklerini dikkatle dinlememiz gerekir çünkü Tanrı kendisini birincil olarak Sözü’yle açıklamaktadır (1. Samuel 3:21). O’nun Sözü’nü ezberlemek bizim dikkatle dinlememize ve daha çok yücelik görebilmemize yardımcı olacaktır.

8. Çünkü aklınızdaki zırvalıklara gereken ayarı çekecektir.

Dünya sürekli olarak size yalan söylemektedir. Şeytan, yalanların babasıdır (Yuhanna 8:44) ve dünya size onun gücüyle yalan söylemektedir (1. Yuhanna 5:19). Günahlı doğanız da size yalan söylemektedir. Ayrıca sahte kardeşleriniz de size yalan söylemektedir. Tanrı Sözü’nü daha iyi bildikçe, yalanların icabına bakmakta da o kadar becerikli olursunuz (2. Timoteos 2:15). O’nun Sözü aklınızda ne kadar netse, şeytani zırvalıkları da o kadar doğru bir biçimde ayırt edersiniz. Kafanızda bolca Tanrı Sözü’ne sahip olmak, aklınızdaki zırvalıklara gereken ayarı çekecektir.

9. Çünkü acı çekeceksinizdir.

Acılar yakındır (veya belki çoktan buradadırlar) ve kafamızı karıştırıp bizi sarsarlar. Büyük Kutsal Yazı parçalarını ezberlemek böyle zamanlar için oldukça faydalıdır. Yalnızca bazı metinler aklınıza gelmekle kalmaz, aynı zamanda acıdan veya korkudan dolayı onları hatırlamakta zorlandığınızda, nereye başvuracağınızı da doğru bir biçimde bilirsiniz. Kitapları ezberlemek, o kitapları aklınıza kazır. Acılarınıza merhem olacak bölümleri veya paragrafları bilirsiniz.

10. Çünkü imandaki kardeşleriniz acı çekeceklerdir.

Aynı şey, Müjde tesellisini ve öğüdünü acı çekmekte olan bir kardeşinize iletme konusunda da geçerlidir. Büyük metinler ezberlemek yalnızca size hizmet etmekle kalmaz, aynı zamanda en gerekli olan zamanda imanı ayakta tutacak olan gerçekleri onlara sunmanıza yardımcı olarak, onları sevmenizin bir yoludur.

Kutsal Yazılar’ın Uzun Kısımları Nasıl Ezberlenir?

Gözden Geçir, Oku, Tekrar Et, Başa Dön

Bunu ayet ayet giderek yaparız. John Piper ve ben, birkaç diğer kişiyle birlikte, Andrew Davis tarafından geliştirilen oldukça basit bir tekniği kullanıyoruz. Örnek olarak Yuhanna 1:1-3 ayetlerini ele alalım.[1] Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı’yla birlikteydi ve Söz Tanrı’ydı. [2] Başlangıçta O, Tanrı’yla birlikteydi. [3] Her şey O’nun aracılığıyla var oldu, var olan hiçbir şey O’nsuz olmadı.

1. Gün :
  • Yuhanna 1:1’i on kez oku (her bir seferde kelimeleri aklına kazımak için oku).
  • Sonra Kutsal Kitap’ı kapat ve ayeti on kez tekrar et (sesli tekrarı öneriyorum).
2. Gün:
  • Yuhanna 1:1’e yeniden bak ve on kez ezberden tekrar et.
  • Yuhanna 1:2’yi on kez oku.
  • Kutsal Kitap’ı kapat ve ayeti on kez tekrar et.
3. Gün:
  • Yuhanna 1:1’i ezberden bir kez tekrar et.
  • Yuhanna 1:2’yi ezberden on kez tekrar et.
  • Yuhanna 1:3’ü on kez oku.
  • Kutsal Kitap’ı kapat ve ayeti on kez tekrar et.

Aynı şekilde devam ediyor. Gözden geçir, oku, tekrar et, başa dön. Eğer bir ayeti yüz gün boyunca günde bir kez tekrar ederseniz, kalıcı uzun süreli belleğinize girmiş olacaktır.

Eğer gözden geçirme alışkanlığını nasıl kazanacağınızı bilmek istiyorsanız, Andrew Davis’in bu konuda 30 sayfalık bir kitabı var (e-kitap olarak sadece 1 dolar!).

Bunu yapabilirsiniz! Gerçekten yapabilirsiniz. Yapmalısınız da. Büyük Kutsal Yazı parçalarını ezberlemek düşündüğünüz kadar zor değil ve yukarıdaki on sebepten ve başka birçok sebepten dolayı yaşamınızın en iyi yatırımlarından biri olacaktır. Pişman olmayacaksınız.

Yazar: JON BLOOM

KAYNAKÇA:

Büyük Kutsal Kitap Parçalarını Ezberlemek İçin On Neden

Bir yanıt yazın