Yararlı Linkler

TV Kanalı

SAT-7 TÜRK, yayın yaptığı bölgelerde yaşayan Hristiyan nüfusun inançları hakkında bilgilendirilmesi, ortak bir dil ve anlayışla kendilerini ifade edebilmesi hedefiyle faaliyet yürütür.

Kutsal Kitap ve Hristiyanlık ile ilgili basılı tüm yayınları Kitab-ı Mukaddes Şirketi’nden temin edebilirsiniz.

Türkiye’deki en büyük Hristiyanlık bilgi platformu. Hristiyanlık hakkında sorularınız varsa veya ücretsiz İncil isterseniz bu web siteyi inceleyebilirsiniz.

 

Shema Media Group ve Kanal Hayat ortaklığında yürütülen Hristiyan gençlik Youtube kanalıdır.

 

Radio Shema’nın diğer bir misyonu ise renkliliğin, çok sesliliğin, farklı inanç ve düşüncelerin savunucusu olmaktır. Her yaş gurubundan, her kesimden insanın dinlemekten zevk aldığı Radio Shema, sizin yaşamınızda da bir fark yaratacaktır.

 

Ücretsiz Sesli Kitapların ve Podcastlerin yer aldığı harika bir telefon uygulaması. Tamamen ücretsiz olan bu uygulamayı hemen indirip sesli kitapları dinlemeye başlayabilirsiniz.

 

RadyoMaranata.com bir internet radyosudur. Hristiyan inancına mensup dinleyicilerin yanı sıra Hristiyan inancını merak edenlerin de zevkle takip edeceği zengin bir dinleyici kitlesine hitap eder.

 

Kutsal Kitap (Tevrat, Zebur ve İncil) bölümlerinin tamamını ücretsiz okuyabilirsiniz. Eğer Kutsal Kitap’da belirli bir bölüm veya ayet üzerine çalışma yapıyorsanız okuduğunuz bölümlerin çevirilerini Türkçe, İngilizce, İbranice, Grekçe ve Latince dillerindeki çeviriler ile karşılaştırabilirsiniz.

 

Kanal Hayat Televizyonu 15 Mart 2007 tarihinde yayın hayatına başlamış olup, dinsel içerikli (Hristiyan) bir kanaldır.

 

Hardal Tanesi Pastör Vahan İSAOĞLU sunumu ile, hikayeler anlatan, şarkılar çalan, biraz felsefe biraz bilim biraz sanat biraz her şey ama aslında Tanrı’dan bahseden bir youtube kanalı!

www.www.uyanisgencligi.com

Anasayfa » Hristiyan Çıkma Sürecindeki Altın Kural

Hristiyan Çıkma Sürecindeki Altın Kural

103 kez okundu.

Çıkma sürecine ilişkin aldığınız tüm çeşitli tavsiyeleri, hatta sadece diğer Hristiyanlardan aldıklarınızı hiç listelemeye çalıştınız mı?

  • Bir yıldan daha uzun süre çıkma.
  • Özellikle grup hâlinde çık.
  • Olabildiğince bire bir zaman geçirdiğinden emin ol.
  • Evlenmeden önce öpüşme.
  • Öpüşmeden aranızdaki kimyadan nasıl emin olacaksın?
  • Sınırları net bir biçimde belirle.
  • Herkesin takip ettiği kuralları takip etmeye çalışma.
  • Birlikte bolca zaman geçir.
  • Birlikte ne kadar zaman geçirdiğine dikkat et.
  • Biriyle evlenmeye hazır olmadığın sürece hiç kimseyle çıkma.

Daha da sıralayabilirim ve herhangi bir Hristiyan topluluğunun parçasıysanız, muhtemelen siz de sıralayabilirsiniz. İsa’yı takip ediyor, aynı Kutsal Kitap’ı okuyor ve evlilik antlaşmasını hedefliyor olsak bile, çıkma tavsiyelerimiz şaşırtıcı bir biçimde geniş ve çeşitli olabilir. Tek Rab, tek iman, tek vaftiz ama milyar sayıda çıkma tavsiyesi.

Çıkma Sürecindeki İlk Kural

Çıkma sürecindeki ilk kural, tüm yaşamın ilk kuralıdır: “Tanrın Rab’bi bütün yüreğinle, bütün canınla, bütün aklınla ve bütün gücünle seveceksin” (Markos 12:30). Eğer ilk ve en çok Tanrı’yı sevmiyorsanız, bir başkasını da gerçek anlamda sevemezsiniz. Bir başkası da, eğer Tanrı’yı sizi sevdiğinden daha fazla sevmiyorsa, sizi gerçek anlamda sevemez.

Çıkma sürecindeki ilk adım, her zaman Rabbimiz, Kurtarıcımız, yüce Hazinemiz ve Kralımız olan İsa’ya atılan iman adımı olmalıdır. Yüreğimiz O’nun elindedir; en derin sevincimizi O’nda buluruz. Canımızı O’nda saklarız ve kendimizi kurtarmaya ve kanıtlamaya çalışmayı bırakırız. Aklımızı O’nu daha çok tanımaya adarız ve O’na aklımızı ve irademizi kendisininkine benzer kılması için yalvarırız. Tüm gücümüzü O’nun yaşamımız için olan amacına ve tasarına veririz ve bu da, O’nu tüm yüreğiyle, tüm canıyla, tüm aklıyla ve tüm gücüyle seven öğrenciler yetiştirmemizdir.

Eğer yüreğimiz orada değilse –canımız iman aracılığıyla emniyette değilse, aklımız bir başka yerde, daha az değerli şeylerdeyse, gücümüz tümüyle iş, spor, alışveriş, eğlence, ilişkiler gibi bu dünyadaki şeylere harcanıyor ama Tanrı’ya harcanmıyorsa, bir başkasıyla iyi bir şekilde çıkamayacağız demektir.

İyi bir çıkma süreci ve evlilik mi istiyorsun? İsa’ya kulak ver ve “Tanrın Rab’bi bütün yüreğinle, bütün canınla, bütün aklınla ve bütün gücünle sev.” Önce O’nun ardınca git (Matta 6:33) ve çıkma ilişkisi de O’nun mükemmel tasarısı ve planlaması uyarınca verilecektir.

Çıkma Sürecindeki Altın Kural

Ama ilk ve en büyük buyruğu benimseyip uyguladıktan sonra, çıkma sürecindeki altın kuralın şu olduğunu gördüm:

Seni en iyi tanıyan, en çok seven ve ne zaman hata ettiğini sana söyleyecek olan insanlara sıkıca yaslan.

Bu ilk kural değil çünkü mutlaka yaşamın her alanında –her kararda, her çağrıda, her ilişkide, her hayalde– Tanrı hakkında ne düşündüğümüz ve ne hissettiğimizle başlamamız gerekir. O’nu her şeyden çok seviyor muyuz? Bize maliyeti olsa bile, O’na itaat edecek miyiz? Her şeyi O’nun için kenara koymaya razı mıyız? Kendimiz için başka bir şey istiyor olsak bile, O’na güvenecek miyiz?

İlk kural değil ama bunun çoğunlukla, çıkma sürecinde sağlıklı bir Hristiyan ilişkisiyle sağlıksız bir Hristiyan ilişkisi arasındaki farkı yaratan bir “altın kural” olduğunu gördüm. Eğer Hristiyan değilseniz –eğer biriyle çıkmaya çalışmadan önce Tanrı’yla ilgilenmemişseniz– bir başkasıyla gerçekten sağlıklı bir Hristiyan ilişkisine sahip olma şansınız yoktur. Ama Hristiyan olsanız bile, Tanrı’nın bilgeliğini içten içe veya apaçık bir şekilde reddedip günaha düşmenizin binlerce farklı yolu vardır.

Buradaki kilit nokta, sizi en iyi tanıyan, en çok seven ve ne zaman hata ettiğinizi veya Tanrı’nın sizin için olan isteğinden uzaklaşıyor olduğunuzu size söylemesiyle bilinen diğer Hristiyanlara yaslanmanızdır.

Hepimizin Muhtaç Olduğu O Üçüncü Kişi

Bugün hiç olmadığı kadar fazla fikir ve tavsiyeyle karşılaşmaktayız ve bunlar her konuda bir şey söylerken, yine de istediğimiz şeyi seçmemize izin veren bir ortam yaratıyorlar.

  • Evlilikten önce fiziksel olarak ne kadar ileri gitmeliyiz?
  • Bir ayrılıktan sonra yeni bir ilişki için en az ne kadar beklemeliyim?
  • Bir erkekte neler aramalıyım?
  • Kızlar bir erkekte ne arar?
  • Çiftler evlenmeden önce birlikte yaşamalı mıdırlar?

İlişkilerde sahip olduğumuz soruların her birine bir cevap (veya on cevap) bulmakta zorlanmayız. Korkunç gerçek şu ki, yapmak istediğimiz şeyi haklı çıkarmak için gereken bir cevabı, doğru veya yanlış, güvenli veya tehlikeli, bilgece veya ahmakça olsun, bir yerde bulabilmemiz mümkün. Seçtiğimiz tavsiye bir doktorun yazdığı bir kitaptan, kilisede ayaküstü konuştuğumuz birinden, bir ergenin blog yazısından veya Pinterest’te bulduğumuz bir şeyden geliyor olabilir. Birçoğumuz için, eğer dürüst olacak olursak, gelen tavsiyenin bizim ilk baştaki düşüncemize veya isteğimize uygun olduğu sürece nereden geldiğinin önemi yoktur.

Çevrimiçi tüm içerikleri gezerken başkalarına sırtımızı dayadığımızı düşünürüz ama çoğu zaman sadece kendi arzularımıza ve kofluğumuza teslim oluyoruzdur. Doktor ofisinin güvenliğini bir kenara atar, benzinlik marketinin özgürlüğünü ve rahatlığını seçeriz. Çevremizdeki insanlardan muhtaç olduğumuz yetkili bakış açısını ve yön duygusunu kazanmak yerine, onlara arkamızı dönerek akşam yemeğinde (yine) şeker-çikolata yer ve üstüne de gazozu dikeriz.

Birbirini bire bir gözeten gerçek arkadaşlık bize aynı miktarda bilgi veya tavsiye sunmayabilir ve söylemesi gereken şeyi de her zaman beğenmeyebilirsiniz ama çıkma sürecindeki ilişkinize olmazsa olmaz yeni bir boyut katacaktır. Sizi bilir; güçlü ve zayıf yönlerinizi, başarılarınızı ve düşüşlerinizi, size özgü ihtiyaçlarınızı bilir. Bu insanlar sizi bir günahkâr olarak bilirler ve rahatsız edici gerçeklerle hiç yüzleştirilmeyen veya canları sıkılmayan günahkârlar, Tanrı’ya yaklaşmak yerine O’ndan daha da çok uzaklaşan günahkârlardır.

Gerçek şu ki, hepimizin bir üçüncü kişiye –yaşamda veya çıkma sürecinde– bizi gerçekten tanıyan ve seven, biz o an istemesek bile bizim için en iyisini isteyen insanlara ihtiyacımız vardır.

En Çok İhtiyaç Duyduğumuz Sesler

Çıkma dönemi çoğunlukla bizi yaşamlarımızdaki diğer Hristiyanlardan soyutlar. Bir erkek veya kız arkadaşla daha yakın oldukça, diğer önemli ilişkilerden de o kadar çıkarız. Şeytan bunu sever ve her durumda bunu teşvik eder. Çıkma sürecinde bilgece ilerlemenin bir yolu, Şeytan’ın sizin için isteyebileceği her şeye tümüyle zıt gitmektir. Bir köşede kendi başınıza çıkma dürtüsüne karşı direnin ve bunun yerine, birbirinizi o önemli ilişkilere yaklaştırın. Çıkma sürecinde sevgiyle, niyetle ve iletişimle, ailenizle ve arkadaşlarınızla safları sıklaştırın.

Beni çıkma sürecinde gözetip sorgulamaya razı olan kişiler benim en iyi arkadaşlarım oldular. Yıllar içerisinde birçok arkadaşım oldu ama yaşamıma girmeye, zor sorular sormaya ve istenmeyen (ama bilgece) nasihatler sunmaya razı olanlar, benim en çok saygı duyduğum ve değer verdiğim arkadaşlar oldu.

Kız arkadaşımla çok fazla zaman geçiriyorken veya yaşamımın diğer yönlerini ihmal etmeye başlamışken müdahil oldular. İlişki sağlıksız bir görüntü kazandığında bir bayrak çektiler. Öncesinde cinsel paklık konusunda nerelerde düştüğümü biliyorlardı ve beni korumak için sorular sormaktan korkmadılar. Benim canımı sıkacağını bilmelerine rağmen, yorulmadan beni İsa’ya yönlendirdiler. Bana umudumu herhangi bir ilişkiye bağlamamam, sabrın ve paklığın ardınca gitmem ve iyi bir şekilde iletişim kurup önderlik etmem gerektiğini hatırlattılar.

Bu adamlar beni her türlü hatadan veya başarısızlıktan korumadılar –kimse de koruyamaz– ama benim bir adam, bir erkek arkadaş ve şimdiyse bir eş olarak olgunlaşmama muazzam katkı sağladılar. Ayrıca keşke onları çıkma sürecinde daha çok dinleseydim diye de düşünüyorum.

Sevinçli, Cüretkâr Hesap Verme Sorumluluğu

Benim çıkma sürecindeki altın kuralım hesap verme sorumluluğuna sıcak ama popüler olmayan bir davettir. Bu da evlilik yolunda birbirimizin yüklerini gerçekten ve sürekli olarak taşımaktır (Galatyalılar 6:2). Belki hesap verme sorumluluğu tabiri sizin yaşamınızda kurumuş ve bayatlamıştır. Ama hesap verme sorumluluğuna sahip olmak, bizi hatalardan veya günahtan koruyacak kadar önemseyen biri tarafından içtenlikle, derinden, devamlı olarak bilinmek demektir.

Yalnızca Mesih’i sizi sevdiğinden daha çok seven insanlar size çıkma süreci hakkında –kişi hakkında, zamanlama hakkında veya herhangi bir şey hakkında– hata ettiğinizi söyleme cesaretini göstereceklerdir. Yalnızca onlar, siz mutlu ve sevdalı bir durumdayken dahi size çetin sözler söyleyeceklerdir. Çoğu insan sizin için heyecanlandığından ötürü sizinle aynı safta olup tatlı sözler söyleyeceklerdir ama şu anda heyecandan çok daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Heyecana yeterince sahipsiniz. Fena hâlde gerçeğe, bilgeliğe, düzeltmeye ve bakış açısına ihtiyacınız var.

Kutsal Kitap bizi tüm arzularımızı, ihtiyaçlarımızı ve kararlarımızı bizi seven ve İsa’yı takip etmemize yardım eden bir aile içerisinde dokumamız gerektiği konusunda uyarmaktadır. Bu aile, Tanrı’nın bir yerel kilisede bizim için inşa ettiği bir ailedir (İbraniler 10:24-25).

Tanrı sizi –imanınızı, armağanlarınızı ve tecrübenizi– diğer insanların yaşamına onların iyiliği için göndermiştir. Onları teşvik etmek için göndermiştir: “Size yalvarırız, kardeşler, boş gezenleri uyarın, yüreksizleri cesaretlendirin, güçsüzlere destek olun, herkese karşı sabırlı olun” (1. Selanikliler 5:14). Onları zorlamak ve düzeltmek için göndermiştir: “Mesih’in sözü bütün zenginliğiyle içinizde yaşasın. Tam bir bilgelikle birbirinize öğretin, öğüt verin” (Koloseliler 3:16). Ayrıca onları ruhça geliştirmek için göndermiştir: “Bunun için şimdi yaptığınız gibi, birbirinizi yüreklendirip ruhça geliştirin” (1. Selanikliler 5:11).

Ayrıca her ne kadar zaman zaman meşakkatli, gereksiz, faydasız ve hatta rahatsız edici gelebilecek olsa da, Tanrı aynı şekilde sizin yaşamınıza da sizin iyiliğiniz için ve erkek veya kız arkadaşınızın (ve Rab dilerse, gelecek eşinizin) iyiliği için armağan sahibi, tecrübeli, Mesih’i seven erkekler ve kadınlar göndermiştir. Yaşamlarımıza bu tür arkadaşları ve aileyi gönderen Tanrı, bizim iyiliğimizi bizim hiç bilemeyeceğimiz kadar iyi bir şekilde bilmektedir.

Hepimizin çıkma sürecinin tehlikeli ve karanlık sularında cüretkâr, pes etmeyen ve umut sahibi arkadaşlara ve danışmanlara ihtiyacı vardır. Sizi en iyi tanıyan, en çok seven ve ne zaman hata ettiğinizi size söyleyecek olan insanlara sıkıca yaslanın.

Yazar: MARSHALL SEGAL

KAYNAKÇA:

Hristiyan Çıkma Sürecindeki Altın Kural

Bir yanıt yazın