Yararlı Linkler

TV Kanalı

SAT-7 TÜRK, yayın yaptığı bölgelerde yaşayan Hristiyan nüfusun inançları hakkında bilgilendirilmesi, ortak bir dil ve anlayışla kendilerini ifade edebilmesi hedefiyle faaliyet yürütür.

Kutsal Kitap ve Hristiyanlık ile ilgili basılı tüm yayınları Kitab-ı Mukaddes Şirketi’nden temin edebilirsiniz.

Türkiye’deki en büyük Hristiyanlık bilgi platformu. Hristiyanlık hakkında sorularınız varsa veya ücretsiz İncil isterseniz bu web siteyi inceleyebilirsiniz.

 

Shema Media Group ve Kanal Hayat ortaklığında yürütülen Hristiyan gençlik Youtube kanalıdır.

 

Radio Shema’nın diğer bir misyonu ise renkliliğin, çok sesliliğin, farklı inanç ve düşüncelerin savunucusu olmaktır. Her yaş gurubundan, her kesimden insanın dinlemekten zevk aldığı Radio Shema, sizin yaşamınızda da bir fark yaratacaktır.

 

Ücretsiz Sesli Kitapların ve Podcastlerin yer aldığı harika bir telefon uygulaması. Tamamen ücretsiz olan bu uygulamayı hemen indirip sesli kitapları dinlemeye başlayabilirsiniz.

 

RadyoMaranata.com bir internet radyosudur. Hristiyan inancına mensup dinleyicilerin yanı sıra Hristiyan inancını merak edenlerin de zevkle takip edeceği zengin bir dinleyici kitlesine hitap eder.

 

Kutsal Kitap (Tevrat, Zebur ve İncil) bölümlerinin tamamını ücretsiz okuyabilirsiniz. Eğer Kutsal Kitap’da belirli bir bölüm veya ayet üzerine çalışma yapıyorsanız okuduğunuz bölümlerin çevirilerini Türkçe, İngilizce, İbranice, Grekçe ve Latince dillerindeki çeviriler ile karşılaştırabilirsiniz.

 

Kanal Hayat Televizyonu 15 Mart 2007 tarihinde yayın hayatına başlamış olup, dinsel içerikli (Hristiyan) bir kanaldır.

 

Hardal Tanesi Pastör Vahan İSAOĞLU sunumu ile, hikayeler anlatan, şarkılar çalan, biraz felsefe biraz bilim biraz sanat biraz her şey ama aslında Tanrı’dan bahseden bir youtube kanalı!

www.www.uyanisgencligi.com

Anasayfa » Güzel Değil Mi? İlişkide Fiziksel Çekimin Rolü

Güzel Değil Mi? İlişkide Fiziksel Çekimin Rolü

89 kez okundu.

Evlilik yolunda fiziksel çekim ne kadar önem arz etmelidir? Ya da, Hristiyanların evlilik öncesi beraberliklerinde, fiziksel çekimin nasıl bir rolü olmalıdır veya herhangi bir rolü olmalı mıdır?

Yıllardır bana bir sürü erkek bu soruyu sormuştur ve sormaktadır. Genç adam genellikle Tanrı’ya yaraşır genç bir kadına saygı duymakta veya onu takdir etmektedir (veya daha da sık olarak, diğer insanlar bu adamın o kadını daha çok takdir etmesi gerektiğini düşünmektedir) ama yine de, fiziksel anlamda kadına karşı hiçbir çekim hissetmemektedir. Adam, kadının onun “tipi” olmadığını söyler ve sorar: “Buna rağmen onun peşinden gitmeli miyim?”

Bu genç adama ne derdiniz?

Ben “Hayır” derdim. Ya da en azından, “Henüz değil.” Günümüz toplumunun, kilise de dahil olmak üzere ortak varsayımlarını ve uygulamalarını düşünerek, bir adamın (veya kadının) fiziksel olarak çekici bulmadığı birisiyle çıkmaya başlamaması gerektiğine inanıyorum. Eğer o kadında hayranlık duyduğu başka şeyler varsa, onunla arkadaş olması, onu daha emniyetli, belirsizliğe mahal vermeyen, flörtü andırmayan bir şekilde (muhtemel arkadaş grupları içerisinde) tanımasını kesinlikle destekliyorum. Ama fiziksel çekimin, en azından çoğu durumda, birisiyle çıkmanın veya evlenmenin uygun olup olmadığı konusundaki önemli bir unsur olduğuna inanıyorum.

Bunu söylerken, aynı zamanda fiziksel çekimin bizim genel olarak düşündüğümüzden çok daha derin, çok daha değişken, hatta ruhsal bir şey olduğuna da inanıyorum. Hiç değişmeyen veya nesnellik arz eden bir şey değil. Gerçek, anlamlı ve kalıcı çekim, fiziksel görünümden çok daha öte bir şey. Bir adamın veya kadının fiziksel görünümü, onların ne kadar çekici olduğunu belirleyen yalnızca tek bir etmen. İlk etapta oynadığı rol oldukça büyük. Sonuçta insanları ilk görüşünüzde, onlarla ilgili tek bildiğiniz şey isimlerinden veya ses tonlarından önce nasıl göründükleri oluyor. Ama fiziksel görünümün rolü, siz birisini daha çok tanıdıkça değişiyor. Birisini –arkadaşlarına sorarak, konuşmalarını duyarak veya yaşamını nasıl sürdürdüğünü izleyerek– daha çok tanıdıkça, o kişiyi asla ilk görüşteki kişi olarak görmüyorsunuz.

İnsanları daha çok tanıdıkça, görünüşleri de iyi veya kötü, gerek kişilikleriyle, gerek inanışlarıyla, gerek mizah anlayışlarıyla, gerekse de imanlarıyla daha yeni ve daha derin anlamlar kazanıyor. Bir zamanlar göz kamaştıran kız tüm cazibesini kaybedebilirken, bir zamanlar göze hiçbir şekilde takılmayan kız reddedilemeyecek bir biçimde güzel olabiliyor. Her ikisi de başta nasılsa, sonrasında da tümüyle aynı görünüşe sahip oluyor ama bir yandan da kişiye aynı gelmiyorlar. Onlara baktığınızda, fiziksel görünümleri bile artık farklı geliyor.

Fiziksel (ve Değişken) Çekim

Bana inanmıyor musunuz? Altmışlı yaşlarda birbirlerine hâlâ daha “fiziksel çekim” duyan çifte kumrulara sorun. Bazılarının birbirlerine öncesinden çok daha fazla çekim duydukları bile oluyor ve bunun sebebi, kilo almaları, saçlarını kaybetmeleri veya hareket etmekte zorlanmaları değil. Bunun sebebi görünümlerinin, kendi gözlerinde gittikçe derinleşen bir beğeniyle dolmasıdır. Birbirlerinin gözlerinde farklı bir şey görmektedirler. Elleri yıpranmıştır ama bildikleri ve güvendikleri ellerdir. Kırışıklıkları yılların sadakatini ve birlikte geçirdikleri saadeti yansıtmaktadır. Sevgileri dış görünüşün ötesine geçmekle kalmamakta, dış görünüşü de yeni gözlerle görmektedir.

Diğer yandan, şu anda çok çekici olduğunu düşündüğünüz o meşhur isim tüm cazibesini bir gecede, tek bir manşetle kaybedebilir. Kalp atışınızı hızlandıran adam kız arkadaşını döver veya dergi kapaklarında baş gösteren kadın üç adamla daha birlikte olur. Aniden fotoğraflarına bakmak bile zor gelmeye başlar insana. Her ikisi de tümüyle aynı görünüyordur ama bir yandan da, bakan kişiye aynı gelmiyorlardır. Saç aynıdır, gözler aynıdır ve vücut da aynıdır. Ama aynı fotoğrafları artık farklı görüyorsunuzdur. Aniden tümüyle sevimsiz ve çirkindirler.

Fiziksel çekim gerçektir ama değişkendir. Tanrı bizi kendi yarattıklarındaki güzelliği takdir edeceğimiz, erkeklerin kadınları ve kadınların da erkekleri fiziksel olarak hoş bulacağı şekilde tasarlamıştır. Ayrıca bu yön, evlilik yolunda ve nihayetinde evlilik antlaşması içerisinde bulacağımız sevinçte gerçek ve önemli bir etmendir. Tanrı bize, bizim iyiliğimiz için fiziksel duyular ve arzular vermiştir. Ancak bu, insanları çekici yapan şeyin yalnızca bir parçasıdır. Temel parçası hiç değildir. İsa Mesih’e duyulan ortak iman, herhangi bir eş adayındaki en çekici şey olmalıdır.

Güzellik Boştur

Fiziksel (veya cinsel) çekim konusunda öğrenebileceğimiz en önemli şey belki de şudur: Bu, en zengin ve en dolu hâliyle, yalnızca fiziksel veya hatta temelde fiziksel bir şey değildir (gözler, saç ve vücut). “Çekicilik aldatıcı, güzellik boştur; ama RAB’be saygılı kadın övülmeye layıktır” (Süleyman’ın Özdeyişleri 31:30). Süleyman niçin bunu söyleme gereği duyuyor? Çünkü fiziksel güzellik ve cazibe doğal olarak çekicidir. Ama iman olmadan, hızlıca solar.

Bir reklama veya bir uygulamaya bakarak oradaki kişinin size çekici gelip gelmediğine karar verebilirsiniz ama bu, ön bahçesine bakarak bir ev almaya benzer. Birçok insan evinin ön bahçesinin görüntüsünden zevk almak ister ama bu, kişinin bir ev alırken gözeteceği öncelikler listesinde ilk ona veya on beşe anca girer. Kaç yatak odası ve tuvaleti var? Son beş veya on yıl içerisinde aletler yenilenmiş mi? Temeli nasıl? Dış görünüş bazıları için en önemli şey olabilir ama bu insanlar muhtemelen daha önce hiç ev sahibi olmamış insanlardır. Evin içi –genişliği, ev aletleri, iç tasarımı– dışarısının birçok günahını örtebilir. Ama dışarıya yapılacak hiçbir boya veya yaratıcılık, içerideki sorunları çözemez.

Öyleyse, soruyu farklı bir şekilde soralım. Hristiyan bir adam, fiziksel olarak çekici bulduğu bir kadının peşinden gitmeli midir? “Hayır” derim. Eğer o kadında tek bildiğiniz şey dış görünüşüyse, hayır. Size şunu salık veririm: Yüzünün ve dışarıdan görebildiklerinizin ardında gerçek güzellik olduğundan emin olana dek, onunla arkadaş olun ve onu daha emniyetli, belirsizliğe mahal vermeyen, flörtü andırmayan bir şekilde (muhtemel arkadaş grupları içerisinde) tanıyın. Güzelliğinin gerçek ve kalıcı veya yüzeysel ve geçici olup olmadığını anlayabilmek adına imanını, ruhsal gücünü ve olgunluğunu, Mesih’e benzerliğini yeterince incelediniz mi?

Yaşla Daha Da İyi

Bir adama fiziksel olarak çekici bulmadığı kutsallık sahibi bir kadının peşinden gitmesini salık vermem ama sohbeti burada da sonlandırmam. Ona kendisine sorması gereken birkaç soru daha iletirim. Örneğin, eğer bu kadın gerçekten kutsallık sahibiyse, niçin matematik sınıfındaki imansız kıza daha çok ilgi duyuyorsun? Ya da (kadınlar için), bu adam gerçekten kutsallık sahibiyse, niçin iş yerindeki imansız adama daha çok ilgi duyuyorsun?

Tanrı’ya yaraşır erkekler ve kadınlar olarak, kutsallığı muazzam ölçüde çekici bulmamız gerekir. Hatta, gözlerimizde ve yüreklerimizde, en çekici insanların en çekici yönü bu olmalıdır. Bu elbette Hristiyan olduğunuz için her Hristiyan erkeği veya kadını çekici bulmanız gerektiği anlamına geliyor. Ancak bu, sizi çeken şeylerin belirli bir içeriğe veya yöne sahip olduğu anlamına gelmelidir.

Günümüzde, genel olarak erkeklerin ve kadınların, kendilerinin çekici bulduğu kişilerle çıkmaları bilgece görünmektedir. Ayrıca Hristiyan erkeklerin ve kadınların, her şeyden çok imana ve karaktere çekim duyan yürekler geliştirmeleri gereklidir. Çevremizdeki dünya, fiziksel güzelliğin her şey demek olduğunu öğretecektir ama biz daha iyisini bilir ve daha iyisini arzularız. Dünyadaki tüm insanların arasında, fiziksel görünüş ve cinsel uyarıların köleliğinden en çok özgür olan kişilerin bizler olması gerekir. Gözlerimiz gün geçtikçe iffetsizliğe değil, iffete yönelmelidir.

Gözlerimizi ve yüreklerimizi Mesih’e yönelttikçe, gün geçtikçe geçici ve solmakta olan dış görünüşleri aşıp gerçekten güzel olan şeyleri görebilmemiz gerekir. Bunlar da karşıdaki kişinin İsa’yı örnek alan ve cennete umutla bakan karakter özellikleridir. Bunlar, yaşla daha da iyiye giden özelliklerdir.

Erkeklere Yönelik Umudum

Hristiyan erkeklere yönelik umudum nedir? “Duam şu ki, sevginiz, bilgi ve her tür sezgiyle durmadan artsın. Öyle ki, üstün değerleri ayırt edebilesiniz ve böylece Tanrı’nın yüceltilip övülmesi için İsa Mesih aracılığıyla gelen doğruluk meyvesiyle dolarak Mesih’in gününde saf ve kusursuz olasınız” (Filipililer 1:9-11).

Erkeklerimizin (ve kadınlarımızın), gerçekten üstün ve güzel olan şeyleri ayırt edebilen ve bu özellikleriyle tanınan kişiler olmalarını ve evlilik arayışlarımızda farklı ve kalıcı bir paklığın olmasını diliyorum. Sizin bugün daha az çekici bulunan Hristiyan bir kadına ilgi duymanızı garipseyen dünyanın, bundan yirmi beş yıl sonra ikinizi mutlu (ve birbirinizi daha da çok çekici bulduğunuz) bir evlilik içerisinde görmeleri, ancak kendilerininse beşinci evliliklerinin beşinci ayında olmaları ve niye yirmi beş yıl önce o kadına ilgi duyduğunuzu tam anlamıyla görmeleri ne harika bir şey olurdu.

Eğer Hristiyan’sanız ve kutsallığa gerektiği kadar çekim duyan biri değilseniz ya da kendinizi fiziksel güzelliğe takılı kalmış biri olarak görüyorsanız, ne yapmanız gerekir? Bunu bir kardeşe itiraf edin. Arzularınızı sizinle birlikte elekten geçirecek, Müjde’yi lütuf ve gerçekle yaşamınıza uygulamanıza yardım edebilecek olan birini yanınıza alın. Sonrasında Tanrı’ya yaraşır kadınlardaki lütuf göstergelerini aramaya başlayın.

Fiziksel özellikleri fark etmek kolaydır. Bunu neredeyse dünyadaki her erkek yapabilir. Ama gösterişi yapılmayıp bir kadının yüreğinde saklı olan ve kendisini sabır, nezaket ve tevazu gibi şeylerle dışarı vuran gerçek güzelliği görmek ve takdir etmek üzere kendinizi terbiye edin. Alçakgönüllülükle ve saygıyla gerçek ve kalıcı güzelliği methederek, dünyanın bayağı bel altı sohbetlerini reddedin.

Fiziksel güzelliğin tek başına nasıl boş olduğunu ve ayartıcı cazibenin ve sözlerin nasıl yalan olduğunu öğrenin. Yüreğinizi ve aklınızı, kalbi İsa için tutuşan bir kadını övmesi ve arzulaması için eğitin.

Yazar: MARSHALL SEGAL

Bir yanıt yazın